Mijn naam is Hanneke.
Ik heb een hoofd vol kennis, een kast vol boeken, een toolbox vol methoden, een half mensenleven aan ervaring en een hart vol empathie.
Mocht je er waarde aan hechten: ook een stapel certificaten en diploma's - ik mag mezelf dr. ir. noemen.
De titel die echter het beste bij mij past is 'relatiepadgids'. Ik ga 'aan' wanneer mensen zich willen verbinden met zichzelf, anderen en de wereld om ons heen.
Én weet hoe ze daar te brengen.
Hieronder lees je
- Meer over mijn achtergrond
- Mijn verhaal: van 'relatiefaalkundige' tot thuiskomen in mezelf én bij anderen, en
-
Mijn missie met Relatiepad
Meer over mijn achtergrond
Ik ben opgeleid als interdisciplinair perceptie- en relatieonderzoeker, luistercoach en allround relatiecounselor. En volg regelmatig nieuwe opleidingen om jouw weg nog beter te kunnen faciliteren (klik hier voor een overzicht van mijn opleidingen en accreditaties!).
Als doorgewinterd kwalitatief interviewer ben ik niet alleen goed in luisteren, maar ook in het herkennen en interpreteren van patronen. Ik heb op hoog niveau individuele keuzeprocessen en interactiedynamieken bestudeerd - en allerlei mensen begeleid bij het opzetten en uitvoeren van onderzoek.
Daarnaast heb ik -belangrijk voor relatiepadwerk- ervaring in het begeleiden van persoonlijke ontwikkelingsvraagstukken en veranderprocessen. Bijvoorbeeld als schaduwwerkfacilitator op de co-creatieve retreats die ik al bijna 10 jaar mede-organiseer. Of in trajecten om mensen te ondersteunen bij diep verdriet na relatiebreuken. Of het vinden en therapeutisch updaten (met een moeilijk woord: 'reconsolideren') van belemmerende overtuigingen.
Maar in de eerste plaats ben ik gewoon een mens: iemand als jij. Iemand die als geen ander weet hoe vreselijk verdwaald je je kunt voelen op je pad naar, door en uit relaties, omdat ze zelf veel heeft meegemaakt.
Mijn verhaal: van 'relatiefaalkundige' tot thuiskomen in mezelf én bij anderen
Mijn eigen relatiepad ging vaak over nogal moeilijk begaanbaar terrein - zowel voor mezelf als voor mijn partners. Ik heb 35 (ja, echt...) kortere en langere relaties en nog véél meer onbeantwoorde verliefdheden meegemaakt en ontmoetingen die heel mooi hadden kunnen zijn maar waar ik van wegrende, voordat ik mijzelf en mijn patronen goed genoeg leerde kennen om wat echt bij mij past te herkennen, waarderen en toe te laten.
Niet dat het alleen maar naar was overigens! Ik heb prachtige dingen beleefd - met deze mensen, én in de perioden dat ik alleen liep. Al deze relaties waren betekenisvol voor mij en hebben mij verder gebracht op mijn weg (zelfs al voelden sommige frustrerend veel als hetzelfde dwaalpad keer op keer lopen, en waren anderen vreselijk moeilijk om los te laten).
Door de personen die ik tegenkwam en hun én mijn eigen emotionele en seksuele quirks, gedrags- en gedachtenpatronen, valkuilen en behoeften heb ik grote delen van het relatielandschap erg goed leren kennen. Waaronder de doolhoven van communicatie, de donkere wouden van het onderbewuste (nog) niet-weten, en natuurlijk: de drijfzandvelden van goedbedoeld advies...
Wie mij een beetje kent weet dat ik natuurlijk onderzoek ging doen. Ik had immers helemaal geen nare jeugd gehad, was slim, vindingrijk, en oplossingsgericht. Waarom lukten studie, werk en vriendschappen me wel, maar dit niet?!
Ik was vastberaden om uit te vinden wat er mis was - en wat ik eraan kon dóen!
Ik leerde over hechtingsstijlen, invloeden van ouders/verzorgers, het verschil tussen vrouwen en mannen, feminiene en masculiene energie, intelligent omgaan met emoties, traumawerk, systemisch werk, lichaamswerk, schaduwwerk, zelfliefde, fetishes, consent, liefdestalen, geweldloze communicatie, non-personal awareness, limerence, codependentie, innerlijke delen, grenzen, en nog veel meer. En over allerlei therapeutische interventies en methoden.
En elke keer dacht ik 'dít is het, nú gaan dingen veranderen', ik paste de kennis toe, probeerde uit met goede moed en...ging weer op m'n bek.
Sommige dingen hielpen natuurlijk wél echt. Andere deels. Maar weer andere, ook die hoog aangeschreven stonden, deden gewoon he-le-maal niets voor mij of mijn situatie.
En mijn vrienden? Die konden me weer opvegen. Om vervolgens enthousiasme te tonen als ik wéér een nieuwe liefde had...
Zo kwam ik er dus wel meer en meer achter dat geen enkel boek, theorie of benadering dé oplossing in pacht heeft. Niet alles werkt voor iedereen.
Aan de universiteit leerde ik dat dat is omdat de realiteit -zowel in de buitenwereld als onze binnenwereld- complex en dynamisch is.
Om te beginnen is iedereen uniek en dus ook iedereen's pad anders. Niemand (zelfs een tweeling niet) heeft dezelfde achtergrond en leert dezelfde lessen. Daarbij komt iedereen andere mensen tegen, beleeft dingen anders, wordt door verschillende dingen getriggerd en van verschillende dingen gelukkig. En dan ontwikkelt dat zich óók nog eens door de tijd heen - en niet altijd op een lineaire manier.
Maar ik leerde ook 'Everything is context-dependent. But that doesn't mean it's arbitrary.' - er blijken namelijk wel degelijk patronen te zijn.
Je kunt, net als bij het navigeren door onbekend terrein, meerdere punten gebruiken ('trianguleren') om je eigen unieke weg in kaart te brengen en te vinden wat werkt. Soms zijn er zoveel factoren die iets beïnvloeden dat het veranderen van één niets doet. Maar, net als dat een trauma in een moment kan ontstaan, zijn er ook bepaalde (maakbare!) omstandigheden waarin zelfs de hardnekkigste patronen in korte tijd kunnen transformeren.
Na een buitengewoon diep dal van liefdesverdriet in 2015, dat ik voor het eerst volledig bewust in- en aanging, klikte er iets in mij. Dingen vielen op hun plek. Ik zou kunnen zeggen dat ik van mezelf ging houden, en dat is waar. Maar dat was het niet alleen. Liefde is namelijk niet genoeg - niet voor jezelf, en niet in een relatie.
Ik begreep eindelijk waar ik vandaan kwam, en waar ik heen wilde. En dat ik om daar te komen allereerst bewust moest weten en accepteren waar ik was, elk moment weer...
Niet veel later kwam Robert-Jan op mijn pad. En nu kon ik de relatie met hem niet alleen herkennen als wat ik wilde, maar ook accepteren, toelaten, en uiteindelijk vertrouwen. We moesten natuurlijk nog veel van en over elkaar (en onszelf) leren, en doen dat nog steeds, (meestal ;-)) op een volwassen manier.
Deze relatie was ook de incubatieplek voor Shared Center & Self Work, de relatiefilosofie die mij enorm veel houvast heeft geboden - en die ik nu standaard met mijn cliënten deel!
Gaandeweg werd ik niet alleen veiliger gehecht, maar heb ik geleerd dat het belangrijkste doel van het relatiepad niet een partner is - en zelfs niet een relatie: het belangrijkste doel is erachter komen wie je ten diepste bent en waar je je thuisvoelt, en waar niet (meer). En dat geldt ook voor de mensen die je tegenkomt along the way!
Onze paden blijven zich dus elke keer weer verder ontvouwen (en soms kronkelen ;)), maar ik loop mijn relatiepad nu eindelijk vanuit een basis van authentieke keuzes en belonging. Ik kies met vertrouwen mijn verbindingsrichting, zie patronen en deal met blokkades, op een manier die voor mij werkt.
Vraag je je nu af wat nou voor jóu zou werken, en hoe ji je relatiepad beter kunt leren navigeren?
Mijn missie met Relatiepadwerk©
Vanuit mijn fascinatie met en ontwikkelde expertise in relatiewerk ontstond in 2021 het idee voor een praktijk voor Relatiepadwerk - rond wat ik 'verbindingsinzicht en ontwarringskunde' noem.
Mijn missie en passie is mensen helpen hun éigen weg te vinden door het complexe en steeds veranderende relatielandschap. Ik vind dat Relatiepadwerk net zo normaal zou moeten zijn als loopbaancoaching - voor je kwaliteit van leven is het immers minstens zo nuttig!
Mijn visie is 'belonging for everyone': ik droom van een wereld waarin iedereen zich volledig thuis gaat voelen waar ze lopen op hun relatiepad - en anders vol vertrouwen hun richting bijstellen en gaan lopen waar ze horen.
Dus: als jij blokkades ervaart op weg naar een fijne relatie, aarzel dan niet om contact op te nemen! Ik help je graag onderzoeken wat er aan de hand is, patronen te ontwarren, en je richting te hervinden.
Opdat jij als het éven kan geen 35 keer hoeft te vallen en op te staan ;)